Volent Zsolt

  • a dobos

  • a szervező

  • a kereskedő

Zeneiskolai tanulmányaimat 7 éves koromban furulyával kezdtem, majd édesapám hatására klarinétozni tanultam. Kezdetektől dobos szerettem volna lenni, ezért átjelentkeztem ütő tanszakra, ahol 8 évig Bárkányi Pál növendéke voltam.

A nyolcvanas évek derekán Ropi néven (a későbbi Nyers elődje) gyermekkori barátaimmal amatőr együttest alapítottunk. Ezzel párhuzamosan Greska Tibornál tanultam és fejlesztettem dobtudásomat, amit a Vasutas Fúvószenekarban, majd – sorkatonai szolgálatom idején – a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekarban, ennek feloszlása után a Veszprémi Légierő zenekarában (Boxi Band) kamatoztattam. Ebben az időszakban a Jazz Konzervatóriumban tanuló katonatársaim ajánlására rövid ideig Nesztor Iván tanítványa lettem Budapesten.

A ’90-es években a Nyers együttes egyik alapító tagja voltam. Az együttessel számos tehetségkutató versenyt, rangos vetélkedőt megnyertünk.

1992-ben a Ki-Mit-Tud-on kategóriánkban – több száz induló zenekar közül – a legjobb rock zenekar lettünk, majd az 1995-ös bemutatkozó albumunk után elnyertük az év felfedezettje (Arany Zsiráf díj) címet. Hosszú és kitartó munkával a kétezres évek elejére a hazai underground scéna egyik meghatározó zenekarává fejlődtünk.

Vendégzenészként számos produkció munkájában vettem részt. A Szegedi Szimfonikus Zenekart kiegészítve a legendás rock nagypapa, Vági László Petőfi Rock című rock operájában, valamint Kancsár József és Pince Színháza Faludy estjében működtem közre.

Hazai és külföldi koncertek százain szerepeltem, többek között közös produkcióban az Animal Cannibals-sal, Jamie Winchesterrel, Lovasi Andrással, Lukács Lászlóval, valamint a Paul Simon T. Band tagjaként Gerendás Péterrel.  A mára már Fonogram díjas Fabula Rasa elődjében a Szirtesfolkban Szirtes Edina „Mókussal” belekóstoltam a világzenei stílusba is. Számos zenekar, így a legendás Molnár Dixieland Band, valamint a komoly sikereket elérő HoneyBeast, és a Belmondo „beugró” embere voltam. Vida József felkérésére több nagylemezen közreműködtem hazánk egyik legigényesebb versmegzenésítő projektjében a Fülig Jam-ben. Több évtizedes baráti és zenésztársi viszony fűz a River és Buffalo Express zenekarok tagjaihoz, valamint a Pumpkins Trióhoz akikkel a mai napig aktívan együtt zenélünk.

A Pavane Táncegyüttes műkedvelő dobosait két évtizeden át oktattam. Alkalomszerűen számos helyre hívnak előadást tartani és tehetségkutató versenyeken zsűrizni.

SzegeDrums néven hazánkban egyedülálló módon rendszeres, nagy érdeklődéssel kísért dobkurzusokat szervezek, amelyekre a hazai zenei élet kiemelkedő személyiségeit hívom előadónak.

Néhai jóbarátom kedves felesége, Siposné Karl Mária férje halála után megalapította a Sipos Zoltán-emlékérmet, amelyet Józsa Gábor alkotott meg. E kitüntetéssel olyan zenészeket méltatnak, akik átlagon felüli erőfeszítéseket tettek Szeged zenei életének fellendítéséért és izzásban tartásáért. 2021 decemberében az a megtiszteltetés ért, hogy régi szakmabeli zenészek javaslata alapján én is a díjazottak közé kerültem. 

Az 1990-2000-es években saját zenekarom, a Nyers együttes koncert ügyeinek az intézésével, valamint – munkahelyemhez kapcsolódóan – szervezett tehetségkutatók, termék bemutatók, és hangszeres kurzusok lebonyolításával már fiatalon rutint szereztem szervezési ügyekben. Mindezeket nagyol jól kiegészítette, hogy a kocsma és klubkoncertektől, a kisebb-nagyobb fesztiválokon át, a sportcsarnok koncertig bezárólag a színpadon is megtapasztaltam a másik oldal működését is.

Ezen események egyenes folytatása volt egy dobkurzus sorozat létrehozása.

Szegeden és környékén jelentős és aktív dobos és ütőhangszeres közösség él. (Gondoljunk csak az innen indult és az óta világ karriert befutó Dörnyei Gáborra.) Ezért az évek során szórványosan és különféle helyszíneken megrendezésre kerülő dob kurzusok helyett igény mutatkozott koncepciózus és rendszeresen jelentkező estekre. A sorozat 2013 őszén, Borlai Gergő szereplésével indult, azóta a hazai könnyűzenei élet és jazz legjelentősebb képviselői szerepeltek és szerepelnek az esteken.

Egyedülálló abban a tekintetben, hogy vidéken, de talán a fővárosban sincs olyan rendezvénysorozat, ami önerőből finanszírozva, pusztán a szervező és a közönség lelkesedésére hagyatkozva néhány havi gyakorisággal folyamatosan működne. A helyszín az IH Rendezvényközpont, ahol világszínvonalú hangosítás, fénytechnika, valamint projektoros kivetítés áll a fellépők rendelkezésre kiváló szakemberek segítségével.

Így a bolt, mint kiállító és eladó tér mellett a kurzusok is jelentős zenész közösség formáló erőt képviselnek térségünkben. Jelenleg az ügy ott tart, hogy az itteni szereplést legnevesebb dobosaink közül sokan éves menetrendjükben rövid és hosszú távú tevékenységük közé tervezik.

Szervezői tevékenységem elismeréseként 2019. májusában Szeged Város művészeti alkotói támogatását nyertem el, amely segítségével egy tavaszi és két őszi kurzust sikerült megvalósítani.

2023. decemberében az a megtiszteltetés ért, hogy sok éves szervezői, végső soron pedagógiai munkám elismeréseként Artisjus Előadóművészi Díjat kaptam a Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület elnökségétől.

Kereskedelmi tevékenységemet 1997-ben Szegeden, az ország egykor egyik legnevesebb hangszerboltjában, a Csermák Hangszerüzletben kezdtem eladóként. Az általános értékesítés mellett, és azt egyre inkább felváltva, a dobok és ütő hangszerek ügyének menedzselése vált a fő feladatommá. Az üzletben világmárkák hazai képviseletét is elláttuk, melyek termékmenedzselésében, a vásárlókör kialakításában – régi zenész kapcsolataimat is latba vetve, és újakat kialakítva – magam is szerepet vállaltam. Az országban akkor egyedülálló módon, és számos, mára nevessé vált üzletet megelőzve, itthon sehol máshol nem látható ütőhangszerek arzenálját és ezek tartozékait tartottunk készleten. Árukínálat tekintetében ezzel olyan precedens teremtődött, amelyek keresztmetszetét az üzleten kívül, országos rendezvényeken is rendszeresen megtekinthette a nagyközönség.  Mindezen események kapcsán talán nem szerénytelenség leírnom, hogy a kialakult országos ismertség és széles vevőkör kialakításban nekem is szerepem volt.

Ezek után a budapesti Hangáruház szegedi üzletében dolgoztam, ahol külön dobszekciót alakíthattam ki. A Hangáruház szegedi üzletének bezárása után döntöttem úgy, hogy önálló dobboltot nyitok.

Másfél évtized alatt sokat tapasztaltam, és tanultam, s ezzel a szakmai háttérrel 2014 szeptemberében SzegeDrums néven megnyitottam saját dobboltomat.